Eğitim
Stajyer avukat isen veya henüz yeni avukat olduysan işçilik alacakları davaları ile sık sık karşılaşacaksın. Bazen işveren vekili bazen işçi vekili olacaksın. Bu konuda kanunları ve kitapları okuduğuna eminiz. Bu içerik ile müvekkil görüşme aşamalarını, dava sürecini ve karar sonrası icra sürecini uygulamalı bir şekilde öğreneceksin. İçeriği bitirdiğinde artık nereden başlayacağını ve nasıl ilerleyeceğini biliyor olacaksın.
Devamını Gösterİşçilik alacağı olduğu iddiasıyla ofisine gelen bir müvekkil ile gerçekleştireceğin ilk toplantı çok önemlidir. Olayın hukuki boyutuyla magazinsel ayrıntılardan arındırılmış şekilde değerlendirilmesi ve saptamalarda bulunulması gerekir. Gerekli analizler yapıldıktan sonra davanın sonucunun ne olabileceğine ilişkin müvekkile verilen bilgilerin objektif ve gerçek dışı olmaması avukat-müvekkil arasında sağlıklı bir süreç başlangıcını sağlar. İlk görüşmede nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu bölümde öğrenebilirsin.
İşçinin iş sözleşmesinin ne şekilde feshedildiği veya feshedilmeme durumu söz konusu ise feshin hangi sebeplere dayanarak nasıl yapılması gerektiğine ilişkin belirlemelerin yapılması, olası dava sürecine başlamadan önce en önemli adımlardan biridir. Müvekkiline yazılı bir fesih bildirimi ulaşmamış olabilir veya müvekkilin iş sözleşmesi devam ederken fesih hazırlığı yapmak istiyor olabilir. Tüm olasılıklar kapsamında neler yapılması gerektiğine bu bölüm ile ulaşabilirsin.
Müvekkilden olayı dinlerken dava dilekçenizin temelini oluşturacak bazı bilgilerin not edilmesi ve iddiaları güçlendirecek delilleri oluşturan bazı belgelerin talep edilmesi çok önemlidir. Müvekkile yöneltilmesi gereken doğru soruların ve talep edilmesi gereken belgelerin neler olduğunu bu bölümde bulabilirsin.
Arabuluculuk ve dava süreci öncesi dilekçenin yazılması esnasında yapılması gereken en önemli şeylerden biri işçilik alacaklarını hesaplamaktır. Bu noktada feshe bağlı olan ve feshe bağlı olmayan alacakların ayrımını yapmak gerekir. Müvekkil iş sözleşmesini feshetmese dahi bazı alacaklarını dava konusu yapabilir. Fesih sonucu veya fesih söz konusu olmasa da talep edilebilecek alacakların neler olduğu bu bölümde anlatıldı.
İşçilik alacaklarından olan fazla mesai ücreti alacağı da diğer alacaklar gibi yargılama aşamasında bilirkişiler tarafından hesaplanır ve ilgili raporda bu hesaplamalara yer verilir. Ancak tahmini hesaplamaların yapılması iki aşama için zarara uğramamak için çok önemlidir. Bu aşamalardan ilki arabuluculuk sürecindeki pazarlık aşamasıdır, ikinci aşama ise dava sürecindeki sulh görüşmeleridir. Fazla mesai talebinde bulunmadan müvekkile sorulması gereken soruları ve hesaplama şeklini bu bölümde bulacaksın.
Kıdem tazminatına esas ücretin hangisi olduğu; bu ücretin hangi yollar ve belgeler ile tespit edileceği, kıdem tazminatının nasıl hesaplanacağı sorularına izleyeceğiniz bu bölümde yer veriliyor. Ayrıca dava sürecine geçmeden önce başvurulması zorunlu olan arabuluculuk kurumuna ilişkin önemli ayrıntılara ve sürecin uygulamada nasıl ilerlediğine bu bölümle ulaşabilirsin.
Tanık ve bilirkişi iş hukuku yargılamalarının en önemli delilleridir. Tanıkları seçerken belirli kriterlere dikkat etmeniz gerekir. Uygulamada tanıkların nasıl beyan edildiği ve nasıl dinlendiği sorularının cevabını bu bölümde bulacaksın. Bir diğer önemli delil olan bilirkişi incelemesi sonucu ortaya çıkan raporun ne anlama geldiği, hangi hususları içerdiği ve nelere dikkat edilerek rapora itiraz veya beyan sunulacağı akıcı ve uygulamadaki şekliyle anlatıldı.