Eğitim
İş Hukuku uygulamasında en çok karşılaşılan dava türlerinden biri: İşe İade Davaları. Ancak bu dava türünü diğer iş davalarından ayıran ve bilinmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu seride, işe iade davalarının usul hukuku açısından dava türü olarak tespiti; işe iade davalarının tazminat davaları ile birlikte açılması, davanın açılabilmesi için şartlar ve arabuluculuk süreci adım adım uygulamadaki haliyle anlatılıyor.
Devamını GösterMüvekkilinizin iş sözleşmesinin feshedildiğini ve işe iade davası açmak için gerekli süreci başlattığınızı düşünelim. İşte bu noktada bir de işçilik alacağı davası açılması hukuki tartışmaları beraberinde getirir. Bu bölümde güncel Yargıtay Kararları ışığında işe iade davası ile işçilik alacağı davasının beraber açılması durumunda sürecin nasıl ilerleyeceğini ve yapmanız gerekenleri öğreneceksiniz.
İşe iade davası ile işçilik alacağı davalarının ayrı ayrı açılması uygulamada en sık rastlanan yöntemlerden biri olsa da talep edilen alacak türüne göre alacak davasının reddedilme ihtimali değişir. Özellikle feshe bağlı alacaklar bakımından bu davaların aynı zamanda ayrı ayrı açılmasının neden riskli olduğunu bu bölümü izleyerek öğrenebilirsiniz.
İşe iade davası açmadan önce arabuluculuğa başvurmanın şart olduğunu bilsek de gerek başvuru sürecinde gerekse arabuluculuk süreci tamamlanana kadar nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmek oldukça önemli. Özellikle ihbar süresi verilerek yapılan fesihlerde arabuluculuğa başvuru süresinin ne zaman başlayacağı noktasında oldukça fazla hata yapılmakta. Bu bölümde tüm bu süreçleri ve arabuluculuk tutanağında mutlaka belirtilmesi gereken hususları en önemli noktalarıyla öğreneceksiniz.